Webdesign Marijke Eken, © 2011 i.s.m Eye-T webdesign
   
 

Alle teksten en foto´s zijn copyright Marijke Eken, tenzij anders vermeld. Niets mag worden vermenigvuldigd zonder toestemming van Marijke.

 

Breien

Wat is dat toch met breien? Waarom wordt breien en niet alleen breien, als ouderwets beschouwd tenzij het in de mode is zoals nu.

Textiele technieken zijn de eerste technieken die ge´ndustrialiseerd zijn, waarschijnlijk omdat het zoĺn bewerkelijke technieken zijn en men een grote rendabele markt op zich af zag komen als de textiele technieken met machines werden gedaan en niet door mensenhanden. En zo geschiedde.

Deze adverteerder, zie foto, heeft het breien gebruikt om daarmee een statement af te leggen. Verveling en breien horen voor deze adverteerder samen en je bent gewaarschuwd want de hersencellen die afbreken zou wel eens de schuld kunnen zijn van jouw verveling en verveling staat gelijk aan breien.

De arrogantie en het dedain voor breien druipt hier vanaf. Het zou me niets verbazen als deze ontwerper over  haken, borduren en weven hetzelfde denkt.

Maar dit is niet nieuw, textiele technieken worden al tamelijk lang als saai gezien. Tenzij de textiele technieken uit hun context worden gehaald en modern ge´nterpreteerd.

Iets waar een muffe vrouw zich aan waagt. Zou het te maken hebben met de victoriaanse beschrijvingen van vrouwen uit de hogere klassen die zich met naaldwerken bezighielden om daarmee hun tijd te verdrijven?

En verdreven ze hun tijd hiermee of waren deze vrouwen, door hun sociale status gebonden aan huis en wat doe je thuis? Breien, natuurlijk of borduren. Heeft het te maken met wat men als een typisch vrouwelijke bezigheid beschouwt en typisch vrouwelijke bezigheden hebben nooit dezelfde waardering dan de typische mannelijke bezigheden?

In Iran, waar de mooiste geknoopte en geweven tapijten vandaan komen wordt dit werk uitbesteed aan vrouwen uit de laagste klassen. Deze vrouwen werken maandenlang aan een kleed en worden erg slecht betaald en dit was vroeger in de westerse wereld niet anders.

De meeste kleding komt tegenwoordig uit China waar de werkomstandigheden niet al te best zijn. De kleding is zo goedkoop dat je je afvraagt hoeveel een arbeider of arbeidster in China verdient. De vreselijke omstandigheden die je hier aantrof in het begin van de twintigste eeuw in fabrieken zijn wellicht overgeplaatst naar China en daarmee kunnen wij onze zogenaamde groene milieu doelstellingen waarmaken want de vuile industrie is verplaatst.

Terug naar de advertentie. De adverteerder heeft waarschijnlijk nooit gehoord van het meditatieve element van breien. Het rustige ritme dat het overvolle denken plat kan leggen en je naar je hart voert. De ademhaling van de op en neergaande steken, de verbindingen die gelegd worden door met garen, en twee pennen een stuk stof te maken. De eenvoud van de techniek die een geweldig resultaat heeft, zelfs een elastisch resultaat!. En de eenvoud van de mensen die deze technieken beoefenen.  

Gepubliceerd op: 10-05-2011


Terug naar vorige