Webdesign Marijke Eken, © 2011 i.s.m Eye-T webdesign
   
 

Alle teksten en foto´s zijn copyright Marijke Eken, tenzij anders vermeld. Niets mag worden vermenigvuldigd zonder toestemming van Marijke.

 

Lang Leve de Naald

Als ik vilt ga ik vanzelf mediteren maar door te borduren nog meer. In de kerstvakantie ben ik begonnen een blouse te bestikken die een jong meisje ergens in het begin van de twintigste eeuw heeft gedragen.
Alle onderdelen haalde ik uit elkaar en zag dat de stukjes kant tussen de batist waren gestikt. Ook de batist is uit kleine stukjes geknipt. Als ik al die stukjes losgetornd had, zouden dat er heel wat zijn.

Op een in thee geverfde en daarna gevilte doek (dankzij India Flint en haar fantastisch boek, voel ik me meer ge´nspireerd op natuurlijke manier te verven) naaide ik met een rode wollen draad. Ik dacht na over de omstandigheden waaronder de vrouw dit moet hebben genaaid. Wie maakte dit mooie bloesje? Haar moeder of oma, haar tante of werd het door de naaister genaaid? Naaide ze onder kaarsenlicht of een gaslamp, verdiende ze er genoeg geld mee? Vond ze het fijn en was ze op het einde tevreden over haar werk? Hoe lang heeft ze erover gedaan, helemaal met de hand.

De rode draad in mijn hand werkt als een navelstreng die het verleden en het heden aan elkaar rijgt. Ik voel de levens van zoveel vrouwen die met naald en draad werkten, weefden, het kant klosten, breiden en naaiden. Dus eindig ik zoals ik begonnen ben: lang leve de naald!

Gepubliceerd op: 20-02-2011


Terug naar vorige