Webdesign Marijke Eken, © 2011 i.s.m Eye-T webdesign
   
 

Alle teksten en foto´s zijn copyright Marijke Eken, tenzij anders vermeld. Niets mag worden vermenigvuldigd zonder toestemming van Marijke.

 

Claudy Jongstra

         

Een reportage over Claudy Jongstra was gisteren te zien op TV. Mooie beelden met een vermoeide Claudy. Ik had het echt met haar te doen. 10 Jaar geleden volgde ik een workshop met Claudy bij Zijdelings waar ik voor het eerst met het Drents Heideschaap in aanraking kwam. Mijn serie Baarmoeders uit 2003 is vanuit de inspiratie van deze workshop ontstaan.

De crisis waar Claudy doorheen gaat, daar gaat ieder gevoelig mens in meer of mindere mate doorheen. Meditatie, de rust van het platteland, de goede contacten en de bevestiging van haar prachtig en vooral grootschalig werk zijn, zoals ze zelf zegt, geen garanties  voor een gezond en gelukkig leven. Het lijkt raar als ik zeg dat het goed is dat Claudy dit meemaakt. Maar door de crisis is ze ‘gedwongen’ afstand te nemen, diep in zichzelf te voelen en zien en de ‘beperkte’ energie, die nu eenmaal ieder mens heeft, opnieuw in te delen. Ze zal er in geestelijke zin, ruimer en rijker uitkomen.

Mijn ervaring is dat een diepe, ‘eindeloos’ lijkende crisis, (bijna) een voorwaarde is om als mens in de ruimste zin van het woord, te groeien. De erváring en niet een intellectueel gedachtegoed is de bron voor persoonlijke verandering. En als het individu kan veranderen, kan de samenleving veranderen.  De weg, het pad, duurt een leven lang en is voor ieder mens een ‘eigen weg’.

Ik wens Claudy veel sterkte toe, tenslotte heeft ze naast Inge Evers, Nederland op de viltkaart gezet!

Gepubliceerd op: 06-11-2013


Terug naar vorige