Webdesign Marijke Eken, © 2011 i.s.m Eye-T webdesign
   
 

Alle teksten en foto´s zijn copyright Marijke Eken, tenzij anders vermeld. Niets mag worden vermenigvuldigd zonder toestemming van Marijke.

 

Plakboek: oude viltmachine uit Kumanovo

Iedere week zal ik een foto uit mijn uitgebreid plakboek laten zien. Dit is de eerste.
Ik ben nu eenmaal dol op het uitzoeken van de geschiedenis van dingen en woorden die mij interesseren. Hier zie je een oude volmachine die in het museum van Kumanovo in Macedonie staat. Het lijkt op de waswringers die ik mijn oma en moeder nog heb zien gebruiken.

Helaas kan ik de ouderdom niet achterhalen maar wat mij als eerste opvalt is het robuuste hout en de linkerrollers. Deze rollers moeten met precisie zijn uitgesneden om nauwkeurig in elkaar te passen als aan de hendel wordt gedraaid. Zodoende kan men veel kracht zetten. het lijkt erop of dit apparaat gemaakt is om te kunnen vervoeren. Misschien ging men de boerderijen af om vilten items te vollen. Wie weet.

De naam van de stad is ook interessant. Kumanovo ligt in de republiek Macedonie, niet ver van Skopje. De Cuman is een oude Turkse stamnaam en betekent blond en ook lichtgeel.
Het schijnt dat deze stam door de Mongolen ooit naar de Balkan zijn verdreven en zich daar gevestigd hebben.
Toen Macedonie nog onderdeel van Jugoeslavie was ben ik in Skopje geweest. Een prachtige, oude, oosters georienteerde stad.
Foto: http://users.stlcc.edu/mfuller/Kumanovo.html

Gepubliceerd op: 16-10-2011


Terug naar vorige