Webdesign Marijke Eken, © 2011 i.s.m Eye-T webdesign
   
 

Alle teksten en foto´s zijn copyright Marijke Eken, tenzij anders vermeld. Niets mag worden vermenigvuldigd zonder toestemming van Marijke.

 

Arm-enie

Zaterdag was ik op een Armeense bruiloft in Eindhoven en moest denken aan 2010 toen ik met mijn Armeense vriendin naar Armenie ben geweest. Door Armenen wordt Armenie Hayastan genoemd.

Armenie is een van de armste landen van de voormalige Sovjet Unie. De armoede is veel zichtbaarder dan bijvoorbeeld in Iran. Zo ook de rijkdom. Tegenstellingen tussen arm en rijk zijn onvoorstelbaar groot. Dokters werken in ziekenhuizen waar de w.c. niet werkt, ramen kapot zijn en daken gerapereerd moeten worden. Oude vrouwen verkopen minimale hoeveelheden groente van hun land. De dorpen liggen schitterendd maar er is geen werk. Oude fabrieken van de USSR liggen er verlaten en onderkomen bij. De corruptie is enorm en de huidige president doet niets aan de infrastructuur die abominabel is of aan het scheppen van werkgelegenheid. Maar Armeense muziek is schitterend en melancholiek.

Het land zelf is eeuwenoud met een enorme rijke geschiedenis. Het eerste Christelijke land. Oude kerken zijn alom tegenwoordig, ook  kloosters en kerken worden druk bezocht. Toch heeft Armenie nog overblijfselen van voor Christus. Oude tempels en ruines. Het toerisme wordt niet gestimuleerd.

Het Armeense alphabet is uniek en erg moeilijk. Niets, noch het schrift en de klank en uitspraak is met een andere taal te vergelijken. Zou je de taal willen leren dan heb je geen enkel houvast aan welke taal dan ook.Armeniers zijn trots op hun land en voelen zich door de wereld vergeten.

Ik was op zoek naar vilt en we kwamen iemand tegen die in de oude USSR tijd had gevilt en nu een weverij bezit. We mochten deze zien. Een paar ruimtes waarin geweven werd. Op de binnenhof, in schuren stonden verfketels en droogrekken voor de wol. De vrouwen waren blij dat ze werk hadden.

   

Gepubliceerd op: 05-07-2011


Terug naar vorige