Webdesign Marijke Eken, © 2011 i.s.m Eye-T webdesign
   
 

Alle teksten en foto´s zijn copyright Marijke Eken, tenzij anders vermeld. Niets mag worden vermenigvuldigd zonder toestemming van Marijke.

 

Blij dat ik Brei

Ik kan me nog goed de breiactiviteiten herinneren begin jaren zeventig. Ik werkte toen op het woonwagencentrum in Arnhem. Ik breidde net als zoveel anderen, de ene trui na de andere en had altijd mijn breiwerk bij me. Tijdens vergaderingen van het zogenaamde grote team haalden verschillende collega’s en ik ons breiwerk tevoorschijn. 

Het woord multitasking gebruikten we toen nog niet maar wij vrouwen wisten al lang dat multitasking ook tijdens vergaderingen geen problemen zouden opleveren: breien, praten, vragen stellen, volgen…enz. Degene echter die aan de beurt was de notulen op te nemen kon helaas niet breien als ze toevallig met een telpatroon bezig was. Nooit hebben de mannelijke teamleden bezwaar gemaakt tegen onze breiactiviteiten! Een pluimpje voor die mannen.

Trouw schreef j.l. een klein artikeltje over de BreiManie die niet meer te stoppen is. BreiWoede is een is een term uit de jaren zeventig die herinner ik me nog. Breiplezier, breifun, blij dat ik brei,  breitrend, breirage zijn termen uit de hedendaagse „Geschiedenis van het Breien”. 
Gelukkig maar dat breisters tegenwoordig haar eigen termen zoeken want wie wil er nu voor manisch, woedend of fobisch doorgaan als je doet wat je leuk vindt. We zeggen toch ook niet bij een van oorsprong typische mannelijke activiteit: metselwoede, jachtmanie, regeringsfobie? 

Foto: Marijke Eken

Gepubliceerd op: 14-11-2014


Terug naar vorige