Webdesign Marijke Eken, © 2011 i.s.m Eye-T webdesign
   
 

Alle teksten en foto´s zijn copyright Marijke Eken, tenzij anders vermeld. Niets mag worden vermenigvuldigd zonder toestemming van Marijke.

 

De draad van Ariadne

Ariadne was de dochter van het mythologische koningsechtpaar  Minos en  Pasiphaë dat op het Griekse eiland Kreta woonde.  Hun paleis leek op een labyrint en in het hart daarvan huisde een Minotaurus, half mens half stier.  Ariadne zou waarschijnlijk door haar ouders worden uitgehuwelijkt aan een oudere man, maar werd verliefd op de jonge Theseus.  Om haar hart te kunnen veroveren bedacht zij  een list want 'wie niet sterk is moet slim zijn'.  Zij gaf haar geheime geliefde een zwaard om de stiermens te doden maar veel belangrijker: een bolletje wol om de weg terug uit het doolhof te kunnen vinden.  Dat bolletje wol is de ‘Draad van Ariadne’.

De hele mythe staat bol van de symboliek.  Teveel om hierop in te gaan. Het zwaard maar vooral de ‘kluwen’ wol boeien me het meest. Het zwaard staat volgens mij voor de volwassen, mannelijke erectie.  Het bolletje wol is symbolisch voor haar maagdelijkheid: opgerold, nog niet ontrafeld, qua vorm lijkend op de baarmoeder. Welke kleur had de draad of had het überhaupt kleur? Heeft ze de wol zelf gesponnen zoals veel vrouwen in die ‘mythologische’  tijd deden.  Dat ze een spinster was, Engels voor ongetrouwde vrouw, moge duidelijk zijn. Was ze een spin-ster? Een ster in het spinnen en tegelijkertijd zo vol zelfvertrouwen als jonge vrouwen zijn als het over de ware liefde gaat? Waarom anders zo veel moeite doen met gevaar ontdekt te worden of haar geliefde te verliezen? Een draad die de levensdraad voorstelt maar ook de navelstreng. Een labyrint van mogelijkheden en onmogelijkheden.

Gepubliceerd op: 26-09-2013


Terug naar vorige