Webdesign Marijke Eken, © 2011 i.s.m Eye-T webdesign
   
 

Alle teksten en foto´s zijn copyright Marijke Eken, tenzij anders vermeld. Niets mag worden vermenigvuldigd zonder toestemming van Marijke.

 

Het nieuwe doen

Vilten heeft veel bijgedragen aan de nieuwe textielkunst.  Vilten geeft zo veel meer dimensie aan textiele kunst en is niet meer weg te denken uit het textielbeeld.  Was textiel vooral 1 dimensionaal en plat,  vilten heeft bijgedragen aan 3 dimensionale beelden van textiel.

Nog steeds zijn richelieu werken en kantklossen op traditionele wijze gemaakt prachtig en zou veel meer in de mode toepast moeten worden maar de tijd van alles netjes en volgens specifieke  regels is voor mij definitief voorbij.

Van de juf die je op de vingers tikte omdat je steken liet vallen tot borduurwerk dat niet netjes aan de achterkant was afgewerkt; ik had er altijd last van. 

Afgevallen steken worden creatief verwerkt en de achterkant is soms/vaker interessanter dan de voorkant. 

Ik heb me altijd gefrustreerd gevoeld bij deze juffen en ook nooit op mijn gemak omdat ik de regels niet in acht nam en altijd aan het experimenteren sloeg. Zelfs op de TeHateX in de tachtiger jaren heb ik moeten vechten voor mijn behoefte aan experimenteren en had je geluk als een leraar of lerares je eerst je gang liet gaan om daarna te evalueren, bij te sturen, suggesties te verwerken enzovoort.

Ben je alert op de behoefte van je ziel? Ben je alert genoeg om de richting van je handen te volgen en durf je? Durf je te falen, durf je iets weg te gooien? of wil je alleen maar mooie dingen maken?

Alles dat met zorg en aandacht is gemaakt is waardevol, hoeft nog geen hoogstaande kunst te zijn maar is de moeite waard te bekijken.

Op het internet vind je tegenwoordig veel mensen die alternatief met draden werken en het is een genot  te zien hoeveel creatieve en kunstzinnige mensen er zijn. 

De mode laat ons maar een enkel facet zien, ook de talloze in China gemaakte troep die in hondervoud te koop is kan niet op tegen al dat talent, al dat onbekende talent dat kundig is, scherpzinnig, origineel en kunstzinnig.
Het kind is niet met het badwater weggegooid want de technieken blijven het zelfde.  Maar draden  weven, knopen of vilten op nieuwe en wonderbaarlijke wijze is een genot voor de mens die zoveel van textiel houdt.

Gepubliceerd op: 09-04-2013


Terug naar vorige