Webdesign Marijke Eken, © 2011 i.s.m Eye-T webdesign
   
 

Alle teksten en foto´s zijn copyright Marijke Eken, tenzij anders vermeld. Niets mag worden vermenigvuldigd zonder toestemming van Marijke.

 

Indigo

Het heeft een hele tijd geduurd voordat ik echt in de ban van de kleur blauw was. En met echt in de ban bedoel ik, begeesterd, heftig verliefd en doordrongen van de kwaliteit van deze kleur.Haar lieflijkheid, haar strengheid haar lichtheid en donkerte.

Blauw vind ik een prachtige kleur maar om met blauw te werken moest ik nogal wat drempels overwinnen. Het afgelopen jaar heb ik me naast andere plantaardige kleuren vooral bezig gehouden met Indigoblauw:  De enige echte natuurlijke kleur
blauw voor textiel. (In wede zit ook Indigo!).

Ik was erg nieuwsgierig naar het gebruik van deze kleur in
vroegere tijden en begon onderzoek te doen. De bevindingen vond ik verrassend,
boeiend  soms ongelooflijk en het resulteerde in een kort artikel voor het tijdschrift Handwerken zonder Grenzen. 

Vroeger had ik ooit met Indigo geverfd maar had er moeite mee. Vorig jaar begon ik Indigo kuipen te maken met verschillende indegrienten tot aan de urinekuip toe. De urine moet minstens 14 dagen fermenteren en het is een goede kuip als je buiten veel ruimte hebt. Niemand mag last hebben van de stank.

De duurzame kuip van Michel Garcia, vind ik het fijnste om mee te werken. Kleine
en grote kuipen maak ik volgens zijn recept.

Het prepareren van de kuip is een ritueel geworden dat enige tijd vergt maar met een bevredigimg die ik niet ervaar met syntetisch verven.

Je weegt zorgvuldig de ingredienten af, maakt de indigo zo klein mogelijk en voeg ze bijelkaar. Alles langzaam, doordacht en met grote aandacht. Door de zorgvuldige voorbereiding en de aandacht wordt je meegenomen in het geheim van de kleur. De ingredienten die naar de bodem zinken, het geel dat verschijnt in de pot; bovenop de diep donkerpaarse kristallen die glinsteren als sterren in een koude winternacht. En de geur niet te vergeten. Niets is te vergelijken met de geur die onstaat maar voor mij ruikt de indigopot naar een warme holte, diep in de aarde terwijl Indigo toch de kleur van de hemel is.

In het werken met Indigo ervaar ik het wezen van Indigo; het diepe donker indigoblauw trekt je mee in een universum waar alles diepte is, verborgen en donker klaar om ontdekt en beleefd te worden en de lichte indigo geeft ruimte en zachtheid en een overvloed aan licht. 
Ik voel dat Indigo je innerlijk heel sterk maakt, de wil om te voltooien iets af te maken is groot bij het werken met Indigo. Indigo is volhardend, niet te manipuleren, doordrongen met een eindeloosheid en verte die steeds verder gaat. Indigo overschreidt grenzen en dat vind ik het magische aan deze kleur.

PDF over Blauw in Handwerken zonder Grenzen zie http://www.mekenart.com/pers.php?CP=E&taal=NL

Gepubliceerd op: 12-10-2012


Terug naar vorige