Webdesign Marijke Eken, © 2011 i.s.m Eye-T webdesign
   
 

Alle teksten en foto´s zijn copyright Marijke Eken, tenzij anders vermeld. Niets mag worden vermenigvuldigd zonder toestemming van Marijke.

 

Wede, Indigo, het blauwe Blauw

Boeiend Blauw

De natuur geeft veel kleurstoffen af om kleding en andere textiele voorwerpen te verven. Ongelooflijk veel schakeringen groen, geel, bruin, grijs, paarsachtig, oranjeachtig, van donker naar licht, geven de planten van het Noordelijk halfrond waarbij rood en vooral blauw in mindere mate. In het noordelijk halfrond is er maar een plant die opgewassen is tegen deze klimatologische omstandigheden en blauw geeft: de Wede (Isatis tinctoria).  Toen de indigo struik (Indigofera tinctoria) in Europa nog onbekend was, was men voor de kleur blauw aangewezen op de Wede.

Waarom maar 1 plant op het Noordelijk halfrond die een goede blauwe kleur geeft vraag ik me nog steeds af. Waarom naast al die verschillende tinten die planten leveren, 1 plant met de blauwe kleurstof?

Een hele industrie is rondom de Wede onstaan vooral in Duitsland, Groot-Brittannie en Frankrijk.  Magische eigenschappen werden aan blauwververs toegeschreven in een tijd waarin magie en symbolisme een belangrijke rol speelde.Naast respect en aanzien, viel met Wede veel geld te verdienen . De Duitse deelstaat Thuringen is in de middeleeuwen schatrijk geworden aan het winnen van de kleurstof indigo uit Wede.

Men kan zich voorstellen dat het gewone volk in die tijd (Middeleeuwen tot aan de 16e eeuw) niet of nauwelijks blauwe kleding droeg of andere blauwe textiele dingen bezat. Het was erg duur, heel bewerkelijk, tamelijk ingewikkeld en het stonk. De Gebroeders van Limburg* schilderden in hun prachtige middeleeuwse taferelen veel mensen in blauwe kleding waaronder ook het gewone volk, als het gewone volk dit al droeg. Het indringende en fameuze blauw dat de Gebroeders van Limburg gebruikte werd gewonnen uit een half edelsteen: lapis lazuli.  In die tijd kostbaarder dan goud. Lapis lazuli is geen verfstof voor textiel. De blauwe kleding in de tijd van deze schilders moet geverfd zijn met Wede.  Het proces om de kleurstof  indigo uit Wede te halen is ingewikkeld en vraagt veel tijd en kunde.  Wedeverbouwers, -handelaren en –markten waren aan strikte regels gebonden. 

Bovendien is tot en met ongeveer halverwege de 12 eeuw blauw nauwelijks gebruikt. Kon men het blauw uit de Wede nog niet tevoorschijn toveren?  Zag men blauw niet zoals wij blauw zien?

Verder lezen? http://www.mekenart.com/viltsels.php?CP=F&taal=NL, Wede, Indigo, het blauwe Blauw, klik op PDF document.

Gepubliceerd op: 01-02-2012


Terug naar vorige