Webdesign Marijke Eken, © 2011 i.s.m Eye-T webdesign
   
 

Alle teksten en foto´s zijn copyright Marijke Eken, tenzij anders vermeld. Niets mag worden vermenigvuldigd zonder toestemming van Marijke.

 

Geuren en Kleuren in het nieuwe verven

In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw, werd er door textielliefhebbers volop geverfd met plantaardige materialen. Uienschillen, rodekool bladeren, bietennat, alles werd gebruikt maar ook een aantal voor het milieu belastende ingrediŽnten. In die tijd wist men dat deze stoffen milieuonvriendelijk waren, ook de ververs wisten dit want de waarschuwingen waren niet uit de lucht. Toch was het bewustzijn t.a.v. de belasting voor het milieu nog niet zo wijdverspreid als tegenwoordig. En dat is geen wonder want er was nog zoveel in opbouw. Tegenwoordig weten we veel meer en in principe nog niet genoeg maar je doet het met wat je weet.

 India Flint is een Australische verver die al die tijd doorgegaan is met plantaardig verven (uiteraard niet alleen zij) en veel mensen inspireert in het nieuwe verven. Door haar heb ik het plantaardig verven herontdekt en ben er nu steeds mee bezig. Kleurmens als ik ben en altijd mijn eigen wol en zijde te hebben geverfd met vooral chemische kleurstoffen geniet ik nu veel meer van het plantaardig verven dan vroeger. Logisch want als je twintig bent wil je nog zoveel leren en genieten.

Afgezien van de spanning die het te verven materiaal op zal leveren, geniet ik vooral van de geuren die vrijkomen tijdens het borrelproces in de pot. De subiele geuren nestelen zich voorzichtig in mijn neus en maken me blij, gelukkig zelfs. Herinneringen aan boederijplekjes van oma, de wei met de kersenbomen, de landweggetjes aan weerszijde begroeid met kruiden, de holle wegen van het Limburgse landschap, spelletjes die we speelden in de Jeugdrubbe het plaatselijke beukenbos, de gloeiend hete zandberg in de zomer, de korenvelden met rood, blauw en geel van de papavers, korenbloemen en gele margrieten, fietstochten met vriendinnen ..................en ook de blijheid van het hier en nu, dat ik me te midden van al die landschappen weet en de dans van de geur die ik met me meedraag als ik fijne dingen doe, dingen die mijn ziel verlevendigen en de verwondering, altijd weer die verwondering.......................................

Mijn workshops dit seizoen staan o.a. ook in het teken van kleur en ecoprinten. Zie http://www.mekenart.com/workshops.php?CP=C&taal=NL

Gepubliceerd op: 24-01-2012


Terug naar vorige