Webdesign Marijke Eken, © 2011 i.s.m Eye-T webdesign
   
 

Alle teksten en foto´s zijn copyright Marijke Eken, tenzij anders vermeld. Niets mag worden vermenigvuldigd zonder toestemming van Marijke.

 

Cursisten hebben vragen en soms een speciale

Er zijn cursisten die je trouwe cursisten kunt noemen. Ze komen ieder jaar een keer of meerdere keren naar mijn workshops.

Zo leer je cursisten iedere keer een beetje meer kennen. En andersom. Laatst zei een trouwe cursist het volgende: "Marijke, je zegt zo vaak dat je iets mooi vind (-over het werk van cursisten)- maar dat kan ik niet geloven. Je kunt toch niet alles mooi vinden". Dit is een hele goede vraag. Naast de vragen over vilt, soorten wol, technieken, leveranciers, en zo meer ben ik ook blij met dit soort vragen want ik heb iets kunnen uitleggen over mijn manier van lesgeven en mijn visie daarop.

“Je moet weten dat ik iedere cursist benader op haar persoonlijkheid en individualiteit. De samenstelling van de groepen verschillen altijd en dat wil zeggen dat er cursisten bijelkaar zitten die meer en minder met vilt werken. Cursisten weten vaker niet dan wel wie wat kan en wie er twee of 6 keer bij mij is geweest. Maar ik weet dat wel. Ik leer ook de voorkeuren van cursisten kennen, kleurgebruik, experimenteerdrift, slordigheid of perfectionisme, of men gevoel heeft voor compositie of niet, snelle of langzame werkers, cursisten die met kracht rollen of met minder kracht. Maar wie of wat de cursist ook is of kan, voor mij blijft de cursist uniek.

Bij het ‘ beoordelen’  van het werk van een cursist kijk ik altijd en alleen naar die specifieke cursist. Ik weet welke weg zij heeft afgelegd om te komen waar ze op dat moment is. Dat drukt de cursist in haar werk uit.  Dat zie ik, dat is opgeslagen in mijn systeem dat komt omhoog zodra ik in contact ben met haar. Dat is wat ik noem de ‘ persoonlijke afstemming tussen de cursist en mij’, die de ene keer beter is dan de andere uiteraard.  Deze afstemming  vertelt me hoe ik op haar werk ga reageren.

Als docente blijf ik bij de fase waarin de cursist zich bevindt. De fase waarin zij op dat moment zit is altijd de juiste fase. Dat houdt ik me steeds voor ogen. Als ik zeg dat iets mooi of goed is weet ik wat ik zeg omdat  díe bepaalde cursist, in díe omstandigheid, op dát moment het beste heeft gegeven. Zij ‘verdient’ een ‘beloning’ op haar eigen werk, vanuit haar eigen setting en kader.  Van mooi of niet mooi in persoonlijke zin is dan ook geen sprake. Afstand nemen tot je eigen voorkeur vind ik belangrijk en essentieel voor docentschap."

 

Gepubliceerd op: 25-11-2011


Terug naar vorige