Webdesign Marijke Eken, © 2011 i.s.m Eye-T webdesign
   
 

Alle teksten en foto´s zijn copyright Marijke Eken, tenzij anders vermeld. Niets mag worden vermenigvuldigd zonder toestemming van Marijke.

 

Modderdoeken, Bogolanfini uit Mali

Modderdoeken. Zo heten de Bogolanfini uit Mali in Nederland. Deze herkenbare doeken zijn een deel van de identiteit van Mali.
Bogo betekent aarde/modder. Lan betekent met en Fini betekent Kleding. Handgeweven katoenen repen worden aan elkaar genaaid en eerst geverfd met de bladeren van de N' gallama (

Anogeissus Leiocarpa ) die een okerachtige kleur geven.
De modder wordt verzameld en ongeveer 1 jaar gefermenteerd in kleipotten. Deze modder geeft een diepzwarte kleur en verbindt zich met de N'gallama waarin tannine zit. Nadat het doek is gewassen en gedroogd, wordt een soort resist pasta (zeep vermengd met bleek) op de overgebleven gele stukken geschilderd. De bleek  bijt de oker weg waardoor het wit tevoorschijn komt. Daarna wordt er geschilderd met het nat van de gekookte schors van de N'peku

( Lannea Microcarpa ) rood/bruinachtig, vol met tannine.

Rosalie Deursen en Laura Oerlemans gaven een workshop  Modderdoeken Schilderen. a la Mali . Het resultaat is te zien op de foto. Wheep heeft uiteraard geen ' h'. Een foutje dat niet zonder meer kan worden weggehaald. Jammer maar niets aan te doen.

Er is veel informatie te vinden op het internet over Bogolan.

Gepubliceerd op: 20-11-2011


Terug naar vorige